Wat is er te zien?

Over het museum

De tuinbouw in Huissen kent een rijke historie. De druiven- en de tabaksteelt waren heel belangrijk. Op het hoogtepunt stonden ca. 300 druivenkassen in Huissen. Hierdoor ontstond een zeer karakteristiek agrarisch landschap.

Door intensivering, schaalvergroting, vernieuwing, woningbouw etc. gaat het karakteristieke kleinschalige glastuinbouwgebeid, met zijn specifieke kassen rond het gebied Huissen – Angeren steeds meer verloren. De geschiedenis van dit bijzondere tuinbouwgebied en van de tuinders in dit gebied is steeds minder zichtbaar.
Rond de Bloemstraat, een gebied dat van oudsher deze tuinbouwbestemming had, is een nieuwe woonwijk gerealiseerd. Midden in dit gebied bevindt zich het monumentale tuinderscomplex “Mea Vota” waar nog steeds druiven geteeld worden. Op dit complex bevinden zich nog een aantal originele druivenkassen die de status van gemeentelijk monument hebben. De bij het complex behorende woning en schuur hebben eveneens de status van gemeentelijk monument. Het gehele complex vormt een bijzonder gaaf ensemble wat in het gehele gebied nagenoeg niet meer voorkomt en voor tuinbouwhistorie in dit gebied zeker behouden zou moeten blijven.
Om dit doel te bereiken is de Stichting “Mea Vota” opgericht.

Bezoek het museum

Informatie en openingstijden

Het museum opent zijn deuren tijdens kom in de kas en sluit rond oktober van hetzelfde jaar. Buiten deze periode is het museum geopend op afspraak.

  • Voor groepen zijn we op afspraak geopend.

  • Voor buitenlandse gasten kunnen er rondleidingen worden verzorgd in het Duits en Engels.
  • Wij beschikken over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

  • Daarnaast zijn er enkele ruimtes beschikbaar voor workshops en vergaderingen.

Wat vinden bezoekers van ons museum?

“Bedankt voor de rondleiding en de speurtocht, we hebben genoten!” – Juf Martine en groep 5b

“Ik mocht meehelpen want mijn opa en oma werken hier. Ik vind het wel leuk en ik zal later wel hier willen werken.Het is hier echt leuk!” – Miriel Hoen en Milan Hoen

“Hartelijk dank voor de mooie rondleiding en film, heel herkenbaar!”

Locatie

Hier vind je ons

Boskoops Glorie 33
6851 VH Huissen